ÖTE Ikervár FC-Kemenesalja FC megyei II. osztályú labdarúgó-mérkőzés 

Gérce – Ikervár: villámcsődület és rendőrök a pályán

Lokális derbit rendeztek Gércén: amíg a csapatok futballoztak, a cserekapus a cserejátékost inzultálta. Lett is nagy kalamajka, rendőrök jöttek, aztán mindenki megnyugodott – mi pedig benne voltunk a sűrűjében.
 
 

Gérce – Ikervár: villámcsődület és rendőrök a pályán

Lokális derbit rendeztek Gércén: amíg a csapatok futballoztak, a cserekapus a cserejátékost inzultálta. Lett is nagy kalamajka, rendőrök jöttek, aztán mindenki megnyugodott – mi pedig benne voltunk a sűrűjében.
 
 
 
 
 

 

Gérce – Ikervár: villámcsődület és rendőrök a pályán

Lokális derbit rendeztek Gércén: amíg a csapatok futballoztak, a cserekapus a cserejátékost inzultálta. Lett is nagy kalamajka, rendőrök jöttek, aztán mindenki megnyugodott – mi pedig benne voltunk a sűrűjében.

Októberi végi tavasz, örökzöld slágerek és közel 250 néző várta, hogy mire jut egymással a Sárvári-csoport első (Gérce) és második helyezettje (Ikervár). A meccs előtt két pont volt a különbség a csapatok között, vagyis előzés vagy megúszás is kijöhetett a találkozóból.

Roló lehúz, gólt nem rúgnak

A tabella arról árulkodott, hogy a felek nagyon kevés (kilenc illetve négy gólt kaptak) tíz meccs alatt, ami egyértelműen jelezte a védelmek nem ismernek pardont. Amikor az öltöző előtt összetalálkoztunk Bíró Sándorral, az Ikervár kapuvédőjével, kezdtük kapisgálni az okokat, a hálóőrt simán el tudtuk volna képzelni zord seriffként egy westernben, ahol rezzenéstelen arccal hányja halomba a gonosz gazfickókat, akik arra vetemedtek, hogy felugranak vele egy beadásra.

A hazaiak edzője, Haraszti István arról beszélt, hogy a nyáron nyolcan távoztak a csapatból, így a vezetőség az első tízbe várta a társulatot, amit sikerült is teljesíteni. Heti két edzés, együtt vagyunk, jönnek a sikerek, motiváltak a fiatalok, sorolta a tréner az alapvetéseket, amelyek nélkül semmilyen szinten nem lehet eredményes futballt generálni.

A Gérce a Komáromi – NÉMETH T., SALI Z., Baksa G., Tóth R. – Rácz (Sali G.), Kovács B. (ASBÓTH), MAJOR, Horváth B. – NUNKOVICS, Mórocz (Hompok) összeállításban kezdte a találkozót.

A vendégcsapat Bíró S. – HORVÁTH B., Fülöp R., TÓTH G., Nagy (Bejczi) – Vincze T., HORVÁTH SZ., VINCZE Z., Viszkeleti - Pap, Németh B. felállásban vágott neki a találkozónak.

A hangosbeszélő bejelentés után – hajrá Gérce, hajrá Gabona, kikap az ellenfél, ami nyilván valamilyen ősrégi varázsige lehet - a derbi tempósan kezdődött, egy-egy támadással mindkét oldalon. Ikervári részről Vincze Z-t döntötték fel, a szabadrúgást Pap vállalta el, de kísérlete a „hova rúgod bammeg” jellegű reakciókat váltott ki a szurkolókból. Hazai oldalon Major lépett volna ki a védők közül, de Bíró felszedte előle a labdát.

A visszavont csatárként játszó, Haladás-nevelésű támadó az 5.percben Móroczhoz passzolt, az ék be is vitte a labdát a tizenhatosra, de lövésébe belevetődtek. Nyolc perc múlva ismét a balszélső került helyzetbe: Rácz indítása után csinált egy cselt, lőtt, de Bíró jól helyezkedett és védett. A 18.percben Kovács B. és Bíró mozdultak a védők mögé ívelt labdára, a hazai középpályás érte el előbb a játékszert és a kapus kezét is – hosszabb ápolás következett, mi pedig aggódtunk, hogy az egyik szereplőt ideje korán elveszítjük az amúgy izgalmas történetből, de végül mindenféle varázsszerekkel rendbe hozták a játékost.

Bale nem férne be

A hazai fölény után két ikervári szöglet okozott izgalmakat, ugyanis termetes vendégjátékosok vonultak fel a hazai kapu elé, de csak tumultus lett a kornerekből, gól nem.

A 22. percben Major cselezgetett, majd fölé lőtt, közben a nézők azt taglalták, hogy a Madridban eddig nem sokat mutató Bale vajon beférne-e a Gércébe. Ezen elgondolkodtunk, és úgy találtuk, indokolatlan lenne bevetése, egészen jól megvolt a csapat nélküle.

Az Ikervár a 28.percben jelezte, hogy akkor hozzászólna a meccshez: Horváth B.indult el a jobb oldalon, az látszott, hogy nem lesz egyszerű megállítani, és valószínűleg touchdown-tért volna el, ha egy nagy koppanás közepette nem sikerül szerelni a tizenhatoson belül. Két perc múlva újra a jobb oldalon futott a vendégek akciója, Vincze T. centerezett, de belül nem volt fogadókészség a labdára. Aztán Vincze Z. lőtt egyet, majd az Ikervár irányítója a kapunak háttal emelt a háló tetejére, kintről egész veszélyesnek látszott az ívelés.

A Gérce a 40.percben egy Nunkovics-lövéssel hívta fel a vendégek figyelmét, hogy nem kéne annyit fickándozni, de ezt Vincze Z. nem vette komolyan: a 42. percben alig ágyúzott a kapu fölé egy legurított szabadrúgás után. A másik oldalon Kovács B. cselekedett hasonlóan, majd záróakkordként hazai szöglet következett, aminek a végén az ötösről igyekeztek a hazai az ikervári kapuba tuszkolni a labdát, de a gólvonalon olyan falanx sorakozott fel, hogy azon ötezer perzsa harcos sem jutott volna át, nemhogy egy bőrgolyó. Derdák játékvezető pedig úgy találta, hogy ennyi elég is volt, és nem engedélyezett újabb próbálkozást.

Ne cselezzél, mert elcsaplak!

A második játékrészt álomszerűen kezdte az Ikervár: konkrétan aludt a védelem, és egy darab ideig a hazai csatárokat szolgálta ki. Aztán az ikervári Horváth B. fújt ébresztőt: ismét megindult a jobb oldalon, a tizenhatos sarkáról a hosszú sarok mellé emelt. Ezt követően felpörgött a Gérce: Major elől kellett szögletre menteni egy eladott labda után – a kornert Bíró tessékelte odébb, mert a hosszú oldalon két támadó is érkezett üresen.

Az 58. perc aztán meghozta a hazai gólt: a Major elé ívelt labdát Tóth G. el tudta sodorni a kaputól 12 méterre, és amíg két ember kivételével mindenki a szerelést értékelte, addig az események tovább gördültek. Mórocz rácsapott a lecsorgó labdára, kifele cselezett az alapvonal közelében, amikor a kirontó Bíró abszolút indokolatlanul elcsapta. Tizenegyes! A büntetőt a néhány perccel korábban beállt Asbóth vállalta el, és első labdaérintéséből megszerezte a vezetést a Gércének (1-0).

Öt perc múlva gyönyörűen kontrázott az Ikervár, Viszkeleti lépett meg a jobb oldalon, betört a tizenhatosra és rém rosszul találta el a felpattanó labdát a kaputól 14 méterre – minden bántás nélkül, a gércei gyep egyelőre nem férne be az angol pázsitkertészek díszalbumába.

A 64. percben megint hazai helyzet következett, egy beadásra Mórocz robbant rá, de a kaputól 8 méterre nem találta el a labdát. A hajtós meccsen a közönség soraiban is kezdett felkúszni az adrenalin, a derbi még messze nem dőlt el, a pályán belül is emelkedett az indulatszint, de a mérkőzés nem volt durva, inkább rohantak a csapatok egymás aprítása helyett.

A 66. percben megint Major kevert bajt, éppen belépett volna a tizenhatosra jobb szélen, amikor a kezénél fogva lerántottak. A veszélyes helyről járó szabadrúgásból nagy készülődés után semmi nem lett.

A 71. percben aztán egyről kettőre jutott a hazai csapat: az Ikervár nem tudta kihozni a szögletzászlótól a labdát, Major megszerezte és elindult a kapu felé, amikor a tizenhatoson belül konkrétan és nagyon felrúgták. A mozdulatra nagyon mást nem lehetett adni, mint tizenegyest, Derdák játékvezető be is fújta a büntetőt. Vincze Z. erősen vitatta az ítéletet, aminek azt lett a következménye, hogy a bíró egy sárga lappal magyarázta el, hogy a futballban már évszázadok nemzeti együttműködési rendszer uralkodik, azaz különvélemény nincsen. Mivel az Ikervár legjobbjának a második kártyája volt már, így az irányító kiállt.

A tizenegyeshez ismét Asbóth készülődött, és amíg azon töprengtünk, hogy vajon ismét a kapu jobb oldalát választja-e, vagy variál és cselt vet, addigra már be is sújtotta a labdát – ugyanoda, ahova korábban. (2-0).

Ne ordítson, mert nem tudjuk, hogy kit vernek!

Ami utána következett, arra rutinos meccsre járóként sem számítottunk, mivel nem igazán volt benne a levegőben. A mérkőzés folytatódott, az Ikervár cserejátékosa, Fülöp T. pedig elindult az öltözőkulccsal, hogy odaadja a leküldött Vinczének. Mivel sikerült hihetetlen érzékkel, demarkációs vonalként a két kispad és szurkolótábor közé helyezkedni, arra eszméltünk, hogy az ikervári drukkerek szerint a hazai padról leköpték az előttük elhaladó futballistát, aki már az első félidőben egyszer némi szócsatába keveredett a nézőkkel. Úgy két perc múlva, a visszafele ballagó játékos összeszólalkozott a drukkerekkel a vonal mellett – annyit látszódott, hogy erősen vitatkozik a korlátnál a szurkolókkal. A hazai cserekapus, Harcsár N. pedig felpattant, odarohant, és földre vitte – az elmondások alapján nemes egyszerűséggel hátba rúgta.

A többit el lehet képzelni, ugyanis nem éppen béketalálkozó következett, azonnal felálltak a frontok. Egy pillanat alatt összeugrott a két fél a pályáról és azon kívülről: hatalmas flash mob (villámcsődület) keletkezett a hazai kispad körül, nagyjából mindenki a másikat nyugtatta és fogta le, nyilván azért, nehogy valaki is visszaüssön. A szájkarate-világbajnokság regionális döntője egy perc alatt lezajlott, majd arra eszméltünk, hogy kockás füzetünket súlyos árnyékok takarják el: előbb két, robotzsaru méretű rendőr, majd újabb erősítés érkezett. Leköpték a játékosunkat, üvöltötték az ikervári nézők. Ne kiabáljanak, mert úgy nem tudjuk kideríteni, hogy ki mit, csinált, ordították a rendőrök, csendesen adják elő tényállást - nagyjából ez volt az a pillanat, amikor magát Tarantino mestert kezdtük keresni, hogy vajon melyik fa mellől instruálja az eseményeket.

Nyugodjanak meg, próbálták rávezetni a zen alapelveire a jelenlévőket a járőrök, azt sugallva, hogy eleve lehetetlen hangerővel vagy erőszakkal rávenni a másikat nézetei megváltoztatására. Őszintén reméltük, hogy sikerrel járnak, mivel a két tábor közé szorulva erősen sanszosnak tűnt, hogy rajtunk kezdik a tömegoszlatást.

Aztán hirtelen csend és nyugalom lett, Derdák játékvezető kiosztott egy pirosat a hazai tartalékapusnak, meg két sárgát és röpke hét perc után a maradék negyedórát még letudták a csapatok.

Ezalatt az Ikervár gyorsan megpróbált felzárkózni emberhátrányban is, de Horváth B. lövését védte Komáromi kapus, majd Vincze T. beadása ígérkezett veszélyesnek, azonban az érkező társak elcsúsztak. A Gérce kedvére kontrázhatott, de két ígéretes helyzetet is elrontottak: Sali G. lövésénél Bíró hárított nagyot, míg Hompok hosszan vett át egy labdát a tizenhatoson. Zárásként Horváth Sz. még a védőkbe fejelt egy szöglet utáni beívelést, a játékvezető pedig lefújta a hétperces tömegsport-megmozdulással bővített mérkőzést.

Utóbbit leszámítva jó találkozót láttunk, két taktikusan futballozó csapattal, több hazai helyzettel. A szünet után döntőnek bizonyult, hogy Major ekkor már ékként futballozott, így a kapuhoz közelebb játszva okozott gondot az ikervári védelemnek, amelyből hiányzott a Gércéről igazolt Naszádos. A büntetők jogosnak tűntek, a második hazai gól utáni történésekről pedig biztosan lesz még szó.

Jegyzőkönyv:

GÉRCE-VÁSÁROSMISKE – IKERVÁR 2-0 (0-0)

Gól: Asbóth 2 (58., 71.p.)
Kiállítva: Harcsár N. 75.p. illetve Vincze Z. 71.p.

Gérce: Komáromi – NÉMETH T., SALI Z., Baksa G.,Tóth R. – Rácz (Sali G.), Kovács B. (ASBÓTH), MAJOR, Horváth B. – NUNKOVICS, Mórocz (Hompok) Edző: Haraszti István

Ikevár: Bíró S. – HORVÁTH B., Fülöp R., TÓTH G., Nagy (Bejczi) – Vincze T., HORVÁTH SZ., VINCZE Z., Viszkeleti - Pap, Németh B. Edző: Komáromi Szabolcs

 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.